ss

Enviromentálny prínos výrobku-ako konkurenčná výhoda

08.06.2010 11:22

Výrobková diferenciácia sa môže stať úspešnou konkurenčnou stratégiou.

Modulácie produktu je možné realizovať práve v oblasti environmentálnej, tzn. že výrobok je v nejakom zmysle ekologický ("zelený") oproti ostatným výrobkom svojej kategórie.


KOTLER definuje výrobkovú diferenciáciu ako modulácie produktu, ktoré sú významné, zreteľné, kvalitné, oznamovateľné, cenovo dostupné, preventívne a ziskové.
Inováciu výrobku v environmentálnej oblasti (ozelenenia" produktu), ktorá vytvára výrobok s vyššou úrovňou v porovnaní s konkurenciou, považujeme za konkurenčnú výhodu.
Ozelenenia produktu môže byť dôležitou odlišovací stratégií najmä na trhoch, kde je medzi veľkým množstvom značiek ťažké odlíšiť a presadiť svoju produkciu, alebo na zrelých trhoch, kde je silná konkurencia.

Zavedenie ekologického výrobku však neznamená automatické dosiahnutie konkurenčnej výhody.

Stále sa vedie niekoľko diskusií o tom, či eko-prevedenie výrobku je vždy vnímané ako diferenciácie produktu a či teda musí nevyhnutne znamenať konkurenčnú výhodu pre podnik.
Autori Porter, van der Linde (1995) a Elkington (1994) tvrdili, že environmentálne produkt je konkurenčnou výhodou, ak sú v danom segmente povzbudzovať inovácie a ak je dostatočne vzbudenie spotřebitelův záujem.
Iné argumentácia však hovoria, že je ťažké tohto dosiahnuť v praxi. Ekologické výrobky sa často ukazujú ako slabé proti taktikám konkurentov, ako sú napríklad zľavy alebo útoky na úroveň ponúkanej technickej výkonnosti alebo na dôveryhodnosť environmentálnych tvrdenia. Toto býva niekedy označované ako forma "Väzni dileme", teda situáciu, keď podnik chce investovať do "ozelenenia" určitého produktu, ale má obavu, že bude porazený svojimi konkurentmi vyššie uvedenými taktikami.
Veľkú úlohu tu zohrávajú aj médiá, ktoré môžu dôveru v zelenej výrobky podporiť, ale aj oslabiť.

V súčasnosti vznikajú nové marketingové príležitosti vo forme rastu trhu s ekologickými výrobkami. Predpokladá sa, že tento trh porastie i v budúcnosti v dôsledku zvyšujúcej sa informovanosti o ekologických problémoch. Ako ekologická uvedomelosť celosvetovo stúpa, práve koncoví spotrebitelia sa stávajú jedným z hlavných motívov pre presadzovanie ekologickej stratégie výrobkov.

 

Použitá literatúra:

 

Eva Karpissová- The Evaluation of quality labeling

Porter ( prevzaté z Godfrey-2002)

Charter,Polonsky: 1999

 

Späť

Diskusná téma: Enviromentálny prínos výrobku-ako konkurenčná výhoda

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie

© 2010 Green marketing-Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Webnode